Galen idé blev ett globalt varumärke!
Hemligheten i entreprenörskapet är att försöka se det ingen annan ser. Detta var den röda tråden i Yngve Bergqvists tal på Curamusdagen 2016. När Yngve ville utveckla sin äventyrsturism i Jukkasjärvi och flytta säsongen till den mörka tiden trodde många att han var galen. Trots det höll han fast vid sin idé och öppnade 1989 världens första hotell gjort av snö och is. Icehotel har idag mer än 50 000 besökare varje säsong från många länder. Årets nya projekt för Yngve är att öppna ett 365-hotell öppet året om med isskulpturer i rummen och nedkylt med energi från solceller. Hela konceptet med 365-hotellet bygger på hållbarhet.
Under kvällen var det många goda entreprenörshemligheter som delades ut. Paul Frankenius var kvällens konferencier och presenterade årets stipendiater.
Yngve Bergqvist delade ut årets stipendier till Blugiallo, Ovaer, Methodicar och Albogachoklad.
Niklas Hedin ledde en paneldebatt med Johanna Backman, Alexander Moström och Jonas Colting. Samtalet fördes kring entreprenörskapets drivkrafter. Vad är det som driver någon att lägga all sin energi på en idé, även när det ibland visar sig vara uppförsbacke? Känslan att ha lyckats, utveckla sig som person, kanske behov av att visa omvärlden att man kan. En entreprenör går vidare även om det ibland är motigt och det är det för alla under resans gång.
Sofie Nelsén berättade om Curamusianer och det samarbete som har startat mellan Borås Stad och Curamus.
Kvällen avslutades i Lokverksta´n med lingondricka i isglas och delikatesser från Norrland.